Феномен у європейській та українській культурі – Агатангел Кримський

2021-01-14

/Files/images/Кримський.jpg

15 січня Україна і світ відзначатиме 150 років від дня народження Агатангела Кримського (1871-1942), українського історика, славіста і сходознавця, письменника та перекладача, одного з фундаторів першої української Академії наук.

Агатангел Кримський відомий як один із найвизначніших світових дослідників сходу. Він став автором численних наукових праць з історії культури арабських країн, ґрунтовно вивчав історію ісламу, письменство, літературу та театри Сходу. Людина-енциклопедія, людина-легенда з вражаючою біографією, унікальною пам’яттю і феноменальною працездатністю.
У три з половиною роки він умів читати, у п'ять – пішов до училища в Звенигородці, що на Черкащині куди переїхала сім'я. У прогімназії Острогу вивчив польську, французьку, англійську та німецьку мови. Після цього в київській колегії Ґалаґана вивчив грецьку, італійську, турецьку; українську вчив у Павла Житецького. У 18 років знав 8 мов.
Крім східних, Агатангел Кримський знав стільки мов, що навіть в одному з листів писав: «легше буде сказати, яких мов я не знаю». Дослідники і досі розходяться в підрахунках кількості мов, якими говорив поліглот. За різними даними, знав понад 60 мов, а хтось переконаний, що понад 100.

Його життєвий шлях - приклад національного сумління, звитяжної і чесної боротьби за волю та свободу. Академік Кримський - велика людина! Ми маємо пишатись такими українцями!

Детальніше про великого українця, справжнього вченого і патріота, який, не маючи й краплини української крові, беззастережно віддав своє життя за Українську національну ідею, можна дізнатися, завітавши до шкільної бібліотеки.

В.І. Карпенко - шкільний бібліотекар

Кiлькiсть переглядiв: 56

Коментарi